Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πάνινα παιχνίδια και ΟΧΙ Πλαστικά


Το παιχνίδι για το παιδί είναι ότι το νερό και η τροφή. Πιο παιχνίδι όμως θα διαλέξουμε να προσφέρουμε στο παιδί. Η καλύτερα πιο παιχνίδι θα κατασκευάσουμε μαζί με το παιδί έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι;
Αρκεί και ένα κομμάτι σκοινί και θα γίνει στα χέρια του παιδιού ένα μεγάλο ποτάμι ή ένα φίδι που θα πρέπει να βρει φωλιά.
Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε την ανάπτυξη της φαντασίας η οποία επιτυγχάνετε  μέσα από το παιχνίδι.
Η απάντηση στην ερώτηση «Πιο παιχνίδι να διαλέξω;»
Είναι εξαιρετικά απλή: το αντικείμενο που θα κάνει το παιδί:
·         ευτυχισμένο
·         Να σκεφτεί
·         να φανταστεί με ένα λόγο να παίξει.
Σ αυτό το σημείο να αναφερθούμε για την μορφή του παιχνιδιού που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά. Τονίσαμε πως αποφεύγουμε τα πλαστικά παιχνίδια
Ένας λόγος είναι τα τοξικά που έχουν στην φόρμα κατασκευής τους και στα χρώματά τους.

Οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους για πιθανή δηλητηρίαση από χρωστικές που περιέχουν μόλυβδο σε γιορτινά παιχνίδια και παιδικά κοσμήματα .
Ο μόλυβδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους
ΜΠΟΓΙΑ: Ο μόλυβδος μπορεί να περιέχεται στη βαφή των παιχνιδιών Απαγορεύτηκε στις βαφές των σπιτιών ,σε παιδικά προϊόντα, σε πιάτα και μαγειρικά σκεύη στις ΗΠΑ από το 1978.Παρόλα αυτά ,σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται ακόμη ο μόλυβδος ,οπότε ο κίνδυνος καραδοκεί.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των πλαστικών για να σταθεροποιεί και να μαλακώνει την πλαστική ουσία .Όταν όμως το πλαστικό αντικείμενο εκτεθεί σε καταστάσεις όπως ηλιακό φως, αέρας, και χημικά, το πλαστικό αλλοιώνεται και ελευθερώνεται ο μόλυβδος σε μορφή σκόνης. (http://www.iatropedia.gr)

Διαλέγω παιχνίδια

Τα ξύλινα παιχνίδια, για παράδειγμα, είναι όχι μόνον πιο όμορφα και ανθεκτικά, αλλά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την υγεία των παιδιών.
Τα πάνινα παιχνίδια προσφέρουν την αίσθηση της απαλής αφής. Εδώ πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε αυτά τα παιχνίδια να μην είναι φτιαγμένα από λούτρινο υλικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ιδιαίτερα στα βρέφη.
Το πάνινο παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σε μια άλλη διάσταση:
Την ψυχοθεραπευτική, μια και μόνο το άγγιγμα της πάνινης κούκλας αρκεί για να κάνει το παιδί να νιώσει οικεία και να εμπιστευτεί στην κούκλα «φίλο» του τα συναισθήματα του, που δεν μπορεί να τα ομολογήσει αλλού. Την ζήλια για το αδερφάκι του π.χ. 

Ποια παιχνίδια αποφεύγω

Αρνηθείτε να αγοράσετε παιχνίδια που δεν θεωρείτε εκπαιδευτικά και πέστε στους συγγενείς σας τι παιχνίδια θα ήθελαν τα παιδιά σας.
-Μοιραστείτε τα μεγαλύτερα παιχνίδια ή ανταλλάξετε κάποια παιχνίδια που το παιδί σας έχει βαρεθεί.
-Αγοράστε ασφαλέστερα παιχνίδια που καλλιεργούν τη φαντασία, όχι μόνον θα ωφεληθείτε οικονομικά, αλλά θα κερδίσετε ψυχική ηρεμία και χώρο στο σπίτι σας.

Χρήσιμοι διαδικτυακοί τόποι :





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...