Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Πως θα φέρουμε την ζούγκλα στην τάξη μας;



Μάρκος: Σήμερα η κυρία Βερενίκη μας ετοίμασε μια μεγάλη έκπληξη στο σχολείο! Όταν  μπήκαν μέσα στην τάξη μια γωνιά είχε διαμορφωθεί σε ζούγκλα!
Η κυρία Βερενίκη μας περίμενε γελαστή.
Σήμερα θα πάμε ένα διαφορετικό ταξίδι. Ετοίμασα το ταξίδι μας στην ζούγκλα! Θα πάμε να γνωρίσουμε τα ζώα. Ελάτε θα καθίσουμε όλοι γύρω να πούμε την ιστορία.





Η κυρία Βερενίκη άρχισε την ιστορία.

Παλιά μια ευτυχισμένη οικογένεια ταξίδευε με ένα μεγάλο καράβι! Το ταξίδι ήταν όμορφο. Ξαφνικά όμως άρχισε να βρέχει, μια μεγάλη καταιγίδα ξέσπασε. Η μαμά καθόταν μέσα στην καμπίνα της έχοντας αγκαλιά το μωρό της. Το πλοίο δεν άντεξε την θαλασσοταραχή και χτύπησε στα βράχια. Ο μπαμπάς κράτησε σφιχτά στην αγκαλιά του την μαμά και έπεσαν στην θάλασσα. Ώρες κολυμπούσαν στα κύματα, ώσπου το κύμα τους ξέβρασε σε  μια αμμουδιά.
  Εκεί ξεκουράστηκαν και άρχισαν να ψάχνουν να βρουν κάπου να μείνουν.
Λάμπης: Το μωράκι;
Κυρία Βερενίκη: Το μωράκι στην αγκαλιά της μαμάς του δεν έπαθε τίποτα. Συνέχισε να μεγαλώνει σ’ αυτό άγνωστο μέρος.
Ας πάμε για λίγο μέσα στην ζούγκλα.
Εκεί κατοικούσαν γορίλες.
Κωνσταντίνος: Τους ξέρω τους γορίλες κυρία είναι πολύ δυνατοί και χτυπούν έτσι το στήθος τους όταν μάχονται με άλλους γορίλες.


Κυρία Βερενίκη: Ακριβώς Κωνσταντίνε, οι γορίλες αυτοί είχαν έναν αρχηγό που φύλαγε   την αγέλη τους τα μικρά τους και τις μανούλες. Όλα ήταν ήρεμα στην ζούγκλα ώσπου ήρθε μια μέρα και ένας πάνθηρας ήρθε κρυφά και σκότωσε το μωρό μια μεγάλης γοριλίνας.
Η μανούλα αν και ήταν ζώο στεναχωρήθηκε πολύ που χάθηκε το μωρό της.
Έψαχνε ώρες ατέλειωτες μέσα στην ζούγκλα για  να το βρει, του κάκου όμως. Το μωρό είχε χαθεί! Τα βήματά της την έφεραν  στην καλύβα των ανθρώπων. Εκεί άκουσε το κλάμα ενός μωρού. Ξέρετε τι νόμισε;


Πηνελόπη: Πως ήταν το δικό της το μωρό.
Κυρία Βερενίκη: Ακριβώς μπήκε μέσα στο σπιτάκι και το βρήκε μέσα στην κούνια. Το μωρό έκλαιγε αλλά μόλις η μανούλα το πήρε αγκαλιά σταμάτησε και έψαχνε να βρει να θηλάσει.
Μάρκος: Οι γονείς του μωρού που ήταν;
Κυρία Βερενίκη: Δυστυχώς οι γονείς του μωρού έπεσαν από ένα μεγάλο βράχο στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό. Έτσι το μωράκι δεν είχε μαμά και μπαμπά.
Εδώ η κυρία Βερενίκη σταμάτησε την ιστορία.
Νικόλας: Κυρία τι έγινε παρακάτω;
Κυρία Βερενίκη: Μα για αυτό ήρθαμε εδώ στην ζούγκλα για να δούμε την συνέχεια της ιστορίας.
Κωνσταντίνος: Δεν θέλω το μωράκι να πάθει κάτι!
Κυρία Βερενίκη: Εμπρός Κωνσταντίνε συνέχισε την ιστορία.
Κωνσταντίνος: Χμ! ναι η μαμά γοριλίνα πήρε το μωρό στην αγκαλιά της και το πήγε στην φωλιά της. Εκεί του έδινε να φάει μπανάνες αλλά και γάλα. Έτσι το μωρό μεγάλωνε.
Φιλιώ: Όχι , όχι η μαμά το πήγε στην φωλιά της αλλά ο κακός πάνθηρας που ήταν μαύρος και κακός επιτέθηκε στην γοριλίνα και πήρε το μωρό.

Πηνελόπη: Ε! σταματήστε το μωρό δεν πρέπει να πάθει κάτι. Αρκετά έπαθε που έχασε τους κανονικούς του γονείς. Εγώ θέλω να μεγαλώσει το μωρό και γίνει ο άρχοντας της ζούγκλας.
Μάρκος: Μα αφού είναι άνθρωπος.
Πηνελόπη: Και τι μ΄ αυτό; Θα είναι ο άρχοντας της ζούγκλας και τα ζώα θα τον υπηρετούν.
Νικόλας: Όχι να τον υπηρετούν, να είναι φίλοι του.
Κυρία Βερενίκη: Ας δώσουμε όμως τώρα ένα τέλος στην ιστορία μας. 
Ποιοι ψηφίζουν να χαθεί το μωρό;
Φιλώ: Εγώ!
Λάμπης: Εμείς, οι άλλοι θέλουμε το μωρό να ζήσει και να μεγαλώσει.
Μαρία: Νομίζω ότι την ξέρω αυτή την ιστορία, την είχα δει σε ένα παιδικό να δεις πως την λένε….
Ειρήνη: Το ξέρω είναι ο Ταρζάν! Ο αδερφός μου τρελαίνεται να την βλέπει και μάλιστα φωνάζει μέσα στο σπίτι όπως ο Ταρζάν.
Η Κυρία Βερενίκη έβαλε στο υπολογιστή να δουν τα παιδιά τον αληθινό Ταρζάν έναν ηθοποιό που έκανε πολύ καλά την κραυγή.



Τώρα θέλετε να φτιάξουμε τα ζωάκια που είναι στην ζούγκλα;
Τα παιδιά συμφώνησαν και άρχισαν τις κατασκευές.


















Έφτιαξαν μάσκες πιθηκάκια από χάρτινα πιάτα.
Συναρμολόγησαν  το παζλ με το πρόσωπο του πιθήκου.





Ειρήνη: τα άλλα ζώα πως θα τα φτιάξουμε;
Η Κυρία Βερενίκη τους έφερε διάφορες φωτογραφίες από ζώα που είχε βρει σε περιοδικά  αλλά και είχε εκτυπώσει από τον υπολογιστή.



Τα παιδιά μελέτησαν τα ζώα που ζουν στην ζούγκλα. Έκαναν τις δικές τους ζωγραφιές.
Ζωγράφισαν και σκηνές από την ιστορία που διηγήθηκαν  στην γωνιά της ζούγκλας. Έβαλαν τις ζωγραφιές την μια πλάι στην άλλη είπαν ξανά την ιστορία όπως την είχαν διαμορφώσει και στην συνέχεια έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο.


Φιλώ: Θα ήθελα να πηγαίνω κάθε μέρα στην ζούγκλα. Να φτιάξουμε και άλλα ζώα.
Κυρία Βερενίκη: Εδώ θα δείτε και άλλα ζώα που μπορούμε να τα σχεδιάσουμε σε χαρτί και να τα χρωματίσουμε ώστε να τα κολλήσουμε μετά στην ζούγκλα μας.
Μαζί με την κυρία Βερενίκη ετοιμάσαμε την γωνιά της ζούγκλας.
Πως θα την φτιάξουμε:

Τοιχογραφίες με χαρτοκοπτική



Μεγάλα φύλλα από χαρτιά σε ζωηρά χρώματα κομμένα σε απλά σχήματα μπορούν να γίνουν πολύ ωραίες και εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Είναι ένας πρωτότυπος τρόπος για να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο ή μια σχολική τάξη.
















Δημιουργήστε μόνοι σας τα σχέδια ή μαζί με τα παιδιά. Αντιγράφοντας τις  παιδικές ζωγραφιές σε μεγέθυνση. Μπορείτε να βρείτε ιδέες από βιβλία  παιδικά ή άλλα ή περιοδικά. 
Φυσικά μεγάλη πηγή τέτοιων ιδεών αποτελεί η διαδικτυακή πύλη του Pinterest.
Αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τις πολύ περίπλοκες λεπτομέρειες . Η χαρτοκοπτική είναι πιο εντυπωσιακή όταν τα σχήματα είναι απλά αλλά με έντονες γραμμές.


Κατάλληλα χαρτιά
Το καλύτερο χαρτί για αυτού του είδους την δραστηριότητα είναι το χαρτί του μέτρου. Σε χρώμα γκρι ή καφετί απλώνετε στο δάπεδο και εκεί τα παιδιά μπορούν αν σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν τις δημιουργίες τους. Αλλά όλα τα χαρτιά χάνουν την φρεσκάδα τους όταν τα πιάνουμε πολύ, και γι αυτό οι χάρτινες αυτές  τοιχογραφίες πρέπει να περαστούν με προστατευτική στεγανωτική επιφάνεια πριν αρχίσουν να την αγγίζουν με τα δάχτυλα κυρίως τα παιδιά. Μπορούμε να την επενδύσουμε με διάφανο αυτοκόλλητο σαν αυτό που επενδύουμε τα βιβλία ή να την περάσουμε με ένα βερνίκι διάφανο στεγανωτικό.
Τα χάρτινα σχήματα που θα κόψετε, μπορούν επίσης να κολληθούν και πάνω σε χαρτί ταπετσαρίας, με την διαφορά όμως ότι η επιφάνεια του χαρτιού αυτού πρέπει να είναι τελείως επίπεδη και να μην έχει καθόλου ανάγλυφα σχέδια. Και βεβαίως η τοιχογραφία σας θα φανεί πιο καλά αν η ταπετσαρία είναι  μονόχρωμη. Η επιφάνεια της ταπετσαρίας  θα πρέπει να είναι καθαρή, στεγνή και να μην έχει λαδιές.

Πως μπορώ να την κολλήσω στον τοίχο.

Με καρφάκια.
Επιλέγουμε τα κεντρικά και τα ακρινά σημεία της τοιχογραφίας μας και την στερεώνουμε στον τοίχο με μικρά καρφάκια. Στα υπόλοιπα σημεία μπορούμε να βάλουμε την ειδική κόλλα blue tack .Μπορούμε όμως να κολλήσουμε τα σχέδιά μας με χαρτοταινία ή ταινία διπλής όψης. Υπάρχει ένα πρόβλημα βέβαια σε αυτές τις ταινίες με την ζέστη δεν μπορούν να συγκρατήσουν το βάρος της τοιχογραφίας. Για αυτό όλα εξαρτώνται από το μέγεθος και από το βάρος της τοιχογραφίας μας. Προτιμήστε την σύνθετη τεχνική με κόλλα και καρφάκια.

Διασκεδάστε σχεδιάζοντας μόνοι σας τα θέματα 
αλλά θυμηθείτε ότι τα απλά σχήματα 
όπως αυτά και η χρήση έντονων χρωμάτων
 δίνουν τις πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...