Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Η Κυρά Σαρακοστή

Ο χρόνος κυλάει! Πόσο γρήγορα! Φτάσαμε κιόλας μια ανάσα από  στην καθαρή Δευτέρα. 
Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ένα όμορφο έθιμο του τόπου μας που είναι και ημερολόγιο.
 Την Κυρά Σαρακοστή.
Πρόκειται για μια κουλούρα που έπλαθαν οι γυναίκες το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας. Παρίστανε μια καλόγρια με επτά πόδια, για να μετρούν τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.


Η Κυρά Σαρακοστή μπορεί να μας βοηθήσει στην σχολική δραστηριότητα;

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έθιμα του τόπου μας με έναν παιγνιώδη τρόπο. Η κυρά Σαρακοστή μας μιλά και για την διατροφή μια και τα σαρακοστιανά φαγητά διαφέρουν από την υπόλοιπη χρονική περίοδο. Γνωρίζουμε με αυτόν τον τρόπο δύο πράγματα: 
1. Την διατροφή σε περίοδο νηστείας  
2. παραδοσιακές συνταγές και έθιμα που έκαναν οι γιαγιάδες μας.
Με την ευκαιρία αυτή μπορεί μια γιαγιά από το σχολείο μας να μας επισκεφτεί και να μας πει όλα αυτά τα θαυμαστά.


Τα χαρακτηριστικά της Κυρά Σαρακοστής.

Δημιουργήσαμε την Κυρα Σαρακοστή σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα και σας την παρουσιάζουμε!
Είναι μια κούκλα που εμφανίζεται στην τάξη την ημέρα μετά την καθαρή Δευτέρα.
Δεν μιλάει μόνο που σε ένα σακουλάκι που έχουμε κοντά της φέρνει και κάτι νέο.
Ένα νηστίσιμο φαγητό.
μια ιστορία από την περίοδο αυτή.
Η Κυρά Σαρακοστή μας ψιθυρίζει στο αυτί ότι θέλει να πει στα παιδιά κι εμείς τα μεταφέρουμε.
Αξία έχει να μιλήσουμε στα παιδιά πόσο χρήσιμο είναι να συγκεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και να γαληνεύουμε.

Η Κυρά Σαρακοστή μπορεί να γίνει και δική σου!

Ας δούμε τώρα από κοντά τις κούκλες μας:

Η Μεγάλη Κυρά Σαρακοστή.
Πρόκειται για μια μεγάλη κούκλα που στο πίσω μέρος της έχει ένα άνοιγμα για να μπαίνει το χέρι μας στο κεφάλι της κι έτσι να κινείται. Τα ποδαράκια της είναι προσαρμοσμένα στην φούστα της με κουμπάκια. Έτσι κάθε Παρασκευή ξεκουμπώνουμε ένα και μετράμε τς εβδομάδες. Το ύψος αυτής της κούκλας είναι από ένα μέτρο μέχρι 80 εκατοστά. Μπορεί να έχει την δική της γωνιά στην τάξη και τα παιδιά να την χαιρετούν κάθε πρωί αλλά και να περιμένουν να τους φέρει κάποια έκπληξη ανάλογη με το θέμα.

Η Κυρά Σαρακοστή Μαρότ
Όπως όλες οι κούκλες μαρότ έτσι και αυτή στηρίζετε σε έναν ξύλινο άξονα. Κρατώντας το ξυλάκι κινούμε την κούκλα δεξιά και αριστερά. Όταν η κούκλα δεν χρησιμοποιείται στέκεται στην γωνιά της πάνω σε μια ειδική βάση. Το ύψος της κούκλας είναι γύρω στα 60 εκατοστά. τα ποδαράκια της βγαίνουν και προσαρμόζονται στην κούκλα με κρίτσ κρατσ.

Η Κυρά Σαρακοστή γαντόκουκλα.

Τα χαρακτηριστικά είναι ίδια με την κούκλα μαρότ μόνο το ύψος διαφέρει είναι δέκα εκατοστά μικρότερο, και ο τρόπος κίνησης. Η γαντόκουκλα κινείται όταν περάσουμε το χέρι μας μέσα στο σώμα της. Το ύψος αυτής της κούκλας είναι περίπου σαράντα εκατοστά.

Πως θα την αποκτήσω;


Με ένα mail στο kouklotheatrolamias@gmail.com η κυρά Σαρακοστή μπορεί να γίνει δική σας ώστε να πλουτίσετε την παρουσίαση του προγράμματος για την περίοδο που έρχεται αλλά και το ημερολόγιο. Είναι κούκλα που θα μείνει για πάντα στο σχολείο ή στο προσωπικό σας αρχείο.
Μπορείτε να τηλεφωνήσετε καθημερινά στο 22310-45006 ώστε να κάνετε την παραγγελία σας αλλά και να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...