Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η Κυρά Σαρακοστή έφτασε!!!!


Σπουδαίος είναι ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην επαφή του παιδιού με την λαϊκή παράδοση. Ένας τρόπος  για να μυήσουμε τα παιδιά στην γοητεία του παρελθόντος είναι και η παρουσίαση διαφόρων εθίμων και συνηθειών που παρατηρούνται πανελλαδικά ή σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας μας. Οι συνήθειες αυτές εκφράζουν τόσο την πολιτισμική θέση του ντόπιου πληθυσμού όσο και την σύνδεση του με παλαιότερους πληθυσμούς που πέρασαν από εκείνη την περιοχή.

Ένα έθιμο που συναντάμε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά κυρίως στη Χίο είναι η κουλούρα της κυρά-Σαρακοστής. Οι γυναίκες του νησιού παριστάνουν την σαρακοστή σαν καλόγρια με εφτά ποδάρια, σταυρωμένα χέρια και χωρίς στόμα.
Την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας οι γυναίκες έφτιαχναν ένα κουλούρι με σχήμα γυναίκας με συμβολικό χαρακτήρα. Τα μάτια της ήταν κλειστά και τα χέρια της δεμένα σε στάση προσευχής. Δεν είχε στόμα λόγο της νηστείας. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.
Είναι ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για να βλέπουμε το πέρασμα του χρόνου μέχρι να φτάσουμε στο Πάσχα. Η έλλειψη τεχνολογικών δεδομένων αλλά και πληροφοριών οδηγούσε τις γυναίκες του χωριού με τις ελάχιστες γραμματικές γνώσεις να ανακαλύπτουν τρόπους του μετρήματος του χρόνου.


Φτιάξε την δική σου κυρά Σαρακοστή.

Με ζυμάρι

Θα χρειαστούμε
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι και νερό.
Αναμιγνύουμε ίση ποσότητα αλατιού και ίση ποσότητα αλευριού.
Πλάθουμε την κουλούρα και δίνουμε το επιθυμητό σχήμα.

Στην συνέχεια με ένα καλαμάκι από σουβλάκι χαράσσουμε και κεντούμε την Κυρά σαρακοστή. Κάνουμε μια τρυπούλα στην κορυφή της για να περάσουμε ένα σκοινάκι για να την κρεμάσουμε.


Με ύφασμα

Χρησιμοποιούμε μια θήκη για πιτζάμες ή μια θήκη για σακούλες.
Κολλάμε στην κάτω άκρη της ειδική ταινία δύο όψεων (σκρίτς σκρτατς)
Φτιάχνουμε με τσόχα εφτά ποδαράκια
Πίσω από τα ποδαράκια κολλάμε την σκληρή ταινία και στην θήκη μας την μαλακή.
Διακοσμούμε την φιγούρα τη θήκης ανάλογα με την κυρά σαρακοστή.
Κάθε ποδαράκι που βγάζουμε το τοποθετούμε μέσα στην θήκη.


Με χαρτί.

Κόβουμε την φιγούρα της κυρά σαρακοστής σε χαρτί και την χρωματίζουμε με ότι σχέδιο μας αρέσει.
Κόβουμε τα πόδια της με χαρτόνι και τα κολλάμε πάνω στον βασικό κορμό με διπλόκαρφα έτσι ώστε να μπορούμε να το ξεκολλήσουμε και χρησιμοποιήσουμε την φιγούρα και την άλλη χρονιά.


Με ρολό από χαρτί υγείας

Μια μικρή δαχτυλόκουκλα μπορεί να γίνει η κυρά Σαρακοστή μας από το ρολό του χαρτιού υγείας. Για κεφαλάκι βάζουμε ένα μπαλάκι του πιγκ πογκ το
οποίο το βάφουμε σε χρώμα μπεζ, η το τυλίγουμε με καλσόν. Για μαλλάκια χρησιμοποιούμε χόρτο κόβουμε επτά ποδαράκια που για μεγαλύτερη ευκολία τα αριθμούμε τα κολλάμε στην βάση του ρολού και στην συνέχεια στολίζουμε την Κυρά Σαρακοστή με δαντέλες και της βάζουμε στο κεφάκι ένα μαντήλι με σταυρό.

Θα βρείτε περισσότερα εδώ:  https://gr.pinterest.com/source/prosxolikipareoula.blogspot.gr/

Ακούστε και το ποιηματάκι της Κυρά Σαρακοστής.

 Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.

Το βρήκαμε στο βιβλίο της Στέλλας Κυπριάδου 
"Κυρά Σαρακοστή."

Δείτε πως παρουσίασαν την Κυρά Σαρακοστή και άλλα νηπιαγωγεία.

Vella Quaresma 

Την Κυρά Σαρακοστή θα την βρούμε και στην Ισπανία. Έχει επτά πόδια και κρατά στο ένα χέρι μπακαλιάρο και στο άλλο χέρι ένα καλάθι με τα φαγητά της περιόδου τα σαρακοστιανά. Το όνομά της Vella Quaresma .

 Εδώ μπορείτε να ακούσετε και το τραγούδι της.  https://www.youtube.com/watch?v=TTBEbzrWq68


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...