Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

η κυρά Σαρακοστή

Σπουδαίος είναι ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην επαφή του παιδιού με την λαϊκή παράδοση.
Ένας τρόπος, για να μυήσουμε τα παιδιά στην γοητεία του παρελθόντος, είναι η παρουσίαση διαφόρων εθίμων και συνηθειών που παρατηρούνται πανελλαδικά  ή σε ορισμένες περιοχές μόνο. Οι συνήθειες αυτές εκφράζουν τόσο την πολιτισμική θέση του ντόπιου πληθυσμού, όσο και τη σύνδεσή του με παλαιότερους που πέρασαν από εκείνη την περιοχή.
Ένα έθιμο που συναντάμε σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Χίο, είναι η κυρά Σαρακοστή.

Για να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά του νηπιαγωγείου και όχι μόνο, με την παράδοσή μας μπορούμε με την βοήθεια της κούκλας , να ζωντανέψουμε αυτό το έθιμο και στην σχολική τάξη. 
Η κούκλα σαν μέσο, θα μας βοηθήσει να δραματοποιήσουμε την παρουσίαση της σαρακοστής και να περιγράψουμε τα έθιμα με έναν ζωντανό και γλαφυρό τρόπο ώστε να προκαλέσει  ενδιαφέρον  στα παιδιά .

Η μικρή Σαρακοστή


Η Κυρά Σαρακοστή μας μπορεί να είναι  γαντόκουκλα. Το χέρι μας μπορεί να την κινήσει μπαίνοντας στο πίσω της μέρος. Τα επτά της πόδια βρίσκονται μπροστά της κι εμείς κάθε Παρασκευή αφαιρούμε ένα, αφού είναι συνδεδεμένα με βέλκρο.















Η Κυρά Σαρακοστή μπορεί να μας φέρει τα φαγητά της αλλά και τις γιορτές της, ώστε να μας οδηγήσει στο Πάσχα.


Η μεγάλη Κυρά Σαρακοστή

Είναι μια κούκλα μαρότ που στηρίζεται σε έναν ξύλινο άξονα. Εμείς κρατούμε  απαλά την κούκλα από τον αυχένα της και την κινούμε δεξιά και αριστερά. Αν η κούκλα χρειάζεται να σηκωθεί ψηλά πίσω από ένα παραβάν, τότε την κρατούμε από το ξύλο και την σηκώνουμε ψηλά. Τα επτά της πόδια είναι στην ποδιά της.

Η κούκλα αυτή εκτός από την αρχική της χρήση είναι χρήσιμο εργαλείο για την λαϊκή παράδοση και την αφήγηση γεγονότων του 1821.
Μπορείτε να τις βρείτε σε δύο μεγέθη σε μικρό που έχει ύψος 60 εκατοστά. Η κούκλα είναι γαντόκουκλα και κινείται με το χέρι . Η κίνησή της είναι απλή ώστε και τα παιδιά να μπορούν να το κάνουν εύκολα.

Και μεγάλη . Πρόκειται για μια κούκλα μαρότ με ξύλινο άξονα, ύψους 90 εκατοστών. τα χρώματα και τα σχέδια ποικίλουν, διότι πρόκειται για μια χειροποίητη δημιουργία. Το πατρόν και το σχέδιο είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις κούκλες. Η διαφορά κάθε κούκλας από την άλλη καθιστά την κάθε δημιουργία μοναδική.
Τιμώνται 18 ευρώ η μικρή και 28 ευρώ η μεγάλη.



Δώρο τα μεταφορικά μέχρι 10 Μαρτίου!

Μόνο για την Κύπρο προσφορά μια μικρή γαντόκουκλα των 10 ευρώ. ( τα μεταφορικά επιβαρύνουν  τον πελάτη)




Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις παραγγελίες σας με δύο τρόπους 
τηλεφωνικά στο 2231045006
ή με email στο kouklotheatrolamias@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...