Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. 

Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.


Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.

Viva la French Velorution!

Ο  υπερδραστήριος σοσιαλιστής Γάλλος δήμαρχος Βertrand Delanoe εφάρμοσε υποδειγματικά το Velib (velo libre θα πει ελεύθερο ποδήλατο) σε όλο το κεντρικό Παρίσι από το 2007, στήνοντας σταθμούς με γκρίζα ποδήλατα που μπορείς να νοικιάσεις με μικρή αμοιβή και να τα αφήσεις σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της πόλης. 
Το πρόγραμμα είχαν εφαρμόσει ήδη το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Όσλο και η Λιόν, αλλά στο Παρίσι έχει τη μεγαλύτερη απήχηση. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους: 20.000 ποδήλατα, 1 ευρώ τη μέρα, 8.000 κλοπές ποδηλάτων, 20 λεπτά δωρεάν βόλτας, 1.500 σημεία στάθμευσης, 100.000 ενοικιάσεις τη μέρα, 50.000.000 διαδρομές, το 45% των χρηστών δεν έχει αυτοκίνητο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...