Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

"Είναι μόνο η καρδιά που μπορεί να δει αληθινά" Antoine de Saint Exupery

 
Σαν συναίσθημα ορίζεται οτιδήποτε νιώθει ένα άτομο, όταν αξιολογεί ένα γεγονός με συγκεκριμένο τρόπο και συνήθως οδηγεί σε αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό ή την συμπεριφορά. Έτσι όλα τα συναισθήμτα είναι ουσιαστικά προτροπές για δράση. Οδηγούν σε πράξεις τις οποίες μπορούμε να αντιληφθούμε.
Ο τρόπος που το άτομο βιώνει τα συναισθήματα και ανταποκρίνεται σε τέτοιες ψυχολογικές καταστάσεις, καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του , τον εαυτό του και τους άλλους.
Κατά την συναισθηματική διέγερση δρούμε παρορμητικά, χωρίς να υπολογίζουμε την καλύτερη στρατηγική δράσης.
Σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι σημαντικό, τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Καθώς επιτελείτε αυτό ενισχύεται η προσωπική ανάπτυξη, αποκτούν σωματογνωσία και αυτοεκτίμηση. Ταυτόχρονα καλλιεργείτε η γνωριμία του άλλου, η έκφραση και το μοίρασμα των συνασθημάτων.

Αναπτύσονται οι δεξιότητες  της επικοινωνίας.
Είναι σημαντικό να βοηθούμε το παιδί να αναγνωρίσει τα συνασιθήματά του , να του δείχνουμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί αισθάνετε έτσι, ότι δεν είναι λάθος να έχει αρνητικά συναισθήματα . Έτσι το βοηθάμε να τα διαχειριστεί καλύτερα.







Γνωρίζοντας τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα χειριστούμε.Πραγματοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης ειδικά των αρνητικών συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την αυτοεκτίμηση. Το παιδί συνηδειτοποιεί τα θετικά χαρακτηριστικά του εαυτού του. Αναγνωρίζει και αποδέχετε πως και οι αδυναμίες είναι φυσιολογικές.

Κατά την προσχολική ηλικία παρατηρούνταια οι πρώτες συναισθηματικές δεξιότητες , όπως ο έλεγχος των συναισθημάτων. Ενώ κατά την παιδική ηλικία το συμβολικό παιχνίδι βοηθά στην αναγνώριση και στην έκφραση των συναισθημάτων.

Οι συναισθηματικές δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να διδαχτούν καθώς δεν πρόκειται για εγγενή ταλέντα, αλλά για επίκτητες δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...