Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Παίζω με όλο μου το σώμα- Ολική κινητικότητα

Ένα από τα γνωρίσματα της παιδικής ηλικίας είναι και η διαρκής κίνηση. Το παιδί τρέχει κινήται στον χώρο πηδά αναρριχάται, διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση. Στόχος της αγωγής του Νηπιαγωγείου είναι να διοχετεύσει αυτή την ενέργεια του παιδιού σε μια συγκροτημένη και σωστά δομημένη κινητική συμπεριφορά ώστε να αναπτυχθεί ομαλά σωματικά και συναισθηματικά.
Μπορούμε με σωστούς χειρισμούς και ασκήσεις να πετύχομε τον καλύτερο συντονισμό των σημαντικών μερών του σώματος . Έτσι θα μπορέσει να έχει καλύτερη αντίληψη και αίσθηση του σώματος του και θα καταφέρει να το χρησιμοποιήσει όσο το δυνατό πληρέστερα. Έχει μεγάλη σημασία να γίνουν αυτές οι δραστηριότητες στην αρχή γιατί έχουν σαν σκοπό να αυξήσουν τον έλεγχο της ολικής κινητικότητας, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της ψυχοκινητικής ανάπτυξης του παιδιού.

Ας δούμε μαζί μερικές τέτοιες δραστηριότητες:

Το παιδί πρέπει να πάει στο δωμάτιο και να γυρίσει
Περπατώντας όπως ο ελέφαντας
Αθόρυβα όπως το ποντίκι
Αδέξια όπως η πάπια
Σηκώνοντας το κεφάλι όσο πιο ψηλά γίνεται όπως η καμηλοπάρδαλη.
Το παιδί περπατάει γύρω από το τραπέζι στις μύτες των ποδιών και επιστρέφει από την αντίθετη φορά περπατώντας στις φτέρνες.
Το παιδί περνάει κάτω από το τραπέζι έρποντας με την κοιλιά.
Το παιδί χτυπάει τα χέρια του και πρέπει να πηδάει συγχρόνως.
Το παιδί κρύβεται κουλουριασμένο κάτω από μια κουβέρτα στο σινιάλο μας πρέπει να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Οι δραστηριότητες αυτές είναι κατάλληλες για τις πρώτες μέρες του παιδιού στο νηπιαγωγείο αλλά αποτελούν και καθημερινή άσκηση των παιδιών στον παιδικό σταθμό.

Ολική κινητικότητα και κουκλοθέατρο


Μια κούκλα που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ολική κινητικότητα του παιδιού είναι η κούκλα τάξης. Η κούκλα αυτή δεν περιορίζεται πίσω από το παραβάν του κουκλοθεάτρου για αυτό θα δώσει στο παιδί την ευκαιρία να κινηθεί σε όλο τον χώρο με όλο του το σώμα. Η κούκλα αυτή κινείται με όλο το σώμα του κουκλοπαίχτη 





γι αυτό τοποθετούμε το ένα μας χέρι στο κεφάλι της και με το άλλο κρατάμε το χέρι της. Το παιδί μπορεί να παίξει αυτή την κούκλα πάνω σε ένα τραπέζι ή μπροστά στους φίλους του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...