Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η έννοια του χρόνου στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία

Ο χρόνος είναι γρήγορος ίσκιος πουλιών
Οδυσσέας Ελύτης

Βασικό στοιχείο της αντιλιπτηκής ικανότητας του παιδιού στην σχολική και προσχολική του ηλικία είναι η ένοια του χρόνου.   Πρόκειται
για μια αλληλουχία στιγμών, πράξης ή απραξίας, ζωντάνιας ή σιωπής,
μουσικής ή παύσης, που οδηγούν στην ανάπτυξη του ατόμου, στην εξέλιξη
της προσωπικότητας του,  στη διαμόρφωση μιας προσωπικής πορείας.
Αυτή δομείται σιγά σιγά με δραστηριότητες  τόσο στα μαθηματικά, στην γλωσσική καλλιέργεια  και σε άλλες δεξιότητες.
Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τον σχολικό χρόνο σε τρείς ομόκεντρους
Κύκλους.
 Ο εξωτερικός κύκλος είναι ο κύκλος του χρόνου εκεί συμβαίνουν μακροχρόνιες αλλαγές .Στον κύκλο αυτό ανήκει η εναλλαγή των εποχών και των μηνών. Στην αρχή του σχολικού ετους αρχίζουμε να δωμούμε αυτόν τον κύκλο βάζοντας το κατάλληλο μήνα με τα χαρακτηριστικά του. Με την ευκαιρία διαφόρων εορτών επισημαίνουμε διάφορα γεγονότα και εμπλουτίζουμε τον μεγάλο εξωτερικό κύκλο.
η νύχτα

Ο εσωτερικός κύκλος είναι ο κύκλος της εβδομάδας που είναι πιο οικείος μια και κάθε μέρα κάνουμε την αναφορά μας στην ονομασία της ημέρας και στην θέση της μέσα στην εβδομάδα. Πολύ απλά με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει το πριν και το μετά , το χτες και το αύριο.


Ο μικρότερος κύκλος είναι ο ημερίσιος κύκλος όπου εκεί είναι το πρωί το μεσημέρι και το βράδυ με τις ανάλογες προσφονήσεις : καλημέρα- καλό μεσημέρι-  καληνύχτα.



Μπορούμε όμως να ευαιθσητοποίησουμε το παιδί στην εννοια του χρόνου και μάλιστα του ευρύτερου με την αναφορά στα γενέθλιά του. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ένα άλμπουμ φωτογραφιών με τα περασμένα γενέθλια. Όπως επίσης με την ευκαιρία διαφόρων θεμάτων να μιλήσουμε για το παρεθλόν, είτε αυτό είναι το παρελθόν της οικογένειά μας είτε το παρελθον της γειτονιάς μας.
Με την ευκαιρία ιστορίκών επετείων μπορούμε να φτιάξουμε μια ιστορική γραμμή και να δούμε πότε συνέβησαν. Βέβαια αυτά τα ιστορικά γεγονότα καλό είναι να τα σκιαγραφίσουμε με απλές γραμμές μια και τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν είναι ακόμη σε θέση να ξεχωρίσουν απόλυτα το παρόν και το παρελθον. Αυτή  η έννοια κατακτάται στα 8 χρόνια.
Ένα εργαλείο το όποίο θα μας βοηθήσει να γνωρίσει το παιδί τον χρόνο και να εξοικειώθει με τους μήνες και τις ημέρες είναι η κούκλα. Εδώ θα χρησιμοποίησουμε την θεωρία του μεγάλου παιδαγωγού Piaget όπου πιστεύει πως το παιδί της προσχολικής ηλικίας δίνει ψυχή στα άψυχα αναφερόμαστε στον  ανιμισμό. Εννοιες ακατάλληπτες από τον παιδικό νου αν γίνουν απτές και αποκτήσουν σάρκα και οστά, θα μπορέσουν να κατανοηθούν.
Ετσι με τις κούκλες θα παρουσιάσουμε τον χρόνο, τους μήνες ,την εβδομάδα και τις ημέρες.

Κουκλοθεατρική πρόταση

Κατασκευάσαμε για αυτόν τον λόγο σειρές εκπαιδευτικών κουκλών που πιστεύομε πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να επιτύχουν στο έργο τους.
Προκειται για τις εξής σειρές:
η Κυρά Βδομάδα

Η εβομάδα και οι ημέρες. Η κυρά εβδομάδα έχει στην αγκαλιά της κάθε μέρα που περνάει στην συνέχεια την τοποθετούμε στην ειδική θήκη που υπάρχει στο πίσω μέρος της κούκλας. Οι κούκλες αυτές είναι γαντόκουκλες και δαχτυλόκουκλες. Οι μικρές ημέρες είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να διακρίνονται από το χρώμα των μαλλιών τους αλλά και από το ειδικό καρτελάκι που έχουν μπροστά στην ποδίτσα τους. Έχουν κι ένα τσεπάκι το χαρακτηρίζουμε σαν «τσεπάκι των εκπλήξεων». Εκεί μέσα μπορούμε να ζωγραφίσουμε μια δραστηριότητα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την συγκεκριμένη ημέρα. Στην ώρα της παρουσίασης της ημέρας ψάχνουμε στο τσεπάκι και ανακαλύπτουμε την έκπληξη που μας κρύβει κάθε ημέρα. Οι ημέρες κρεμούνται με ειδικό σκοινάκι στην αγκαλιά της Εβδομάδας.



ημέρες
Οι μήνες και οι εποχές
οι μήνες δαχτυλόκουκλες

η άνοιξη

ο Χειμώνας

δαχτυλόκουκλα- Σεπτέμβριος












Τέσσερις μεγάλες γαντόκουκλες 
είναι οι τέσσερις εποχές μέσα στην κοιλίτσα τους υπάρχουν οι τρεις μήνες κάθε εποχής. 
Ανάλογα με τον μήνα τους παρουσιάζουμε και συζητούμε για το χαρακτηριστικό σήμα που έχει μπροστά του ο κάθε μήνας.
Συνολικά είναι τέσσρεις μεγάλες κούκλες και 12  δαχτυλόκουκλες – μήνες
ο χειμώνας
Οι μήνες- μικρές μαρότ
Οκτώβριος


Οι δώδεκα μήνες παρουσιάζονται σαν δώδεκα μικρά αγοράκια έτοιμα να μας συντροφεύουν κάθε φορά. Με ξεχωριστά ρούχα και αξεσουάρ μας κάνουν να καταλάβουμε ποιος μήνας είναι ο καθένας.



 Μπορούν να ξεκινήσουν την παρουσίαση τους πίσω από το κουκλοθέατρο την στιγμή που είναι πρωτομηνιά έτσι ώστε να γίνει πιο γοητευτική η είσοδος του μήνα, επίσης να μας φέρει κάθε μήνας τα δώρα του, κι εμείς να πούμε το τραγούδι του.



οι εποχές - γαντόκουκλες



Οι εποχές- Γαντόκουκλες
Εύχριστες μικρές κουκλίτσες που μπορούν να ζωντανέψουν πίσω από το κουκλοθέατρο αλλά και στην παρεούλα παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά κάθε εποχής







 Εποχές-Μικρές μαρότ
η άνοιξη
Πιο ενυπωσιακή κούκλα η μαρότ παίρνει την θέση της κάθε φορά σε μια γωνιά και υπενθυμίζει στα παιδιά πιά εποχή μας συντοφεύει στην ρόδα του χρόνου.

Ενδεικτικές τιμές

Η εβδομάδα ….τεμάχια 8………15 ευρώ
Οι μήνες και οι εποχές …..τεμαχια 16….30 ευρώ
Τέσσερεις εποχές γνατόκουκλες …..τεμάχια 4…15 ευρώ
Κούκλες μαρότ …..τιμή 8 ευρώ

 Μπορείτε να κάνετε την παραγγελεία σας:
στο mail kouklam90@yahoo.gr
                kouklotheatrolamias@gmail.com
στο τηλέφωνο 22310-45006 ώρες γραφείου




Έκθεση κούκλας στην Λαμία


Σεπτέμβριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...