Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η αξία των λαϊκών παραμυθιών

Τα λαϊκά μας παραμύθια περνώντας μέσα από το ροδάνι του χρόνου φτάνουν στις ημέρες μας, γεμάτα αναμνήσεις αλλά και μηνύματα για την ζωή. Τα λαϊκά παραμύθια αποτελούν πηγές σοφίας και αλήθειας σχετικά με την ζωή των ανθρώπων του τότε και του σήμερα.
Το μικρό παιδί διαβάζοντας ή ακούγοντας αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, ταυτίζετε με τον ήρωα που συνήθως είναι αδύναμος σαν και αυτό και μικροκαμωμένος.
 Πως θα καταφέρει ο
Κοντορεβυθούλης να νικήσει τον κακό δράκο; Πως θα καταφέρει ο Τζακ να κατεβεί από την μαγική φασολιά που φύτρωσε κατά τρόπο μαγικό στην αυλή του;

Το λαϊκό παραμύθι μέσω της περίτεχνης πλοκής του και των συγκρούσεων που αναπτύσσονται στην αφήγηση του επιτυγχάνει πολλές φορές «κάθαρση» και εκτόνωση άσχημων ψυχολογικών καταστάσεων.
Υπάρχει ένας στοιχειώδης αλλά αμετακίνητος κώδικας συμπεριφοράς που αυτός δεν είναι μυθικός αλλά βασίζεται στην βαθύτερη φύση του ανθρώπου να ζητάει δικαιοσύνη. Είπαν πως είναι το παραμύθι διήγηση με ευχάριστο τέλος ακριβώς γιατί είναι διήγηση λυτρωτική και καθαρτική  μας επισημαίνει ο Μερακλής.




Το παιδί βλέπει έναν ήρωα στα μέτρα του με τις δικές του ατέλειες να τα καταφέρνει να νικάει και να προχωρά στην ζωή Βλέπει το δίκαιο και το καλό να νικούν και παίρνει μηνύματα για την μετέπειτα πορεία του. 








Οι φόβοι του και οι αγωνίες του παρουσιάζονται με την μορφή των ξωτικών της κακιάς μάγισσας ή του φοβερού γίγαντα , ο ήρωας  νικά με την βοήθεια κάποιου τεχνάσματος, με την βοήθεια της καλής νεράιδας και κερδίζει όλα αυτά που θέλει για να γίνει ευτυχισμένος και να ζήσει αυτός καλά και εμείς καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...