Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Κυρά Καλή και οι τέσσερεις εποχές

Η κυρά Καλή και οι τέσσερις εποχές.





Πρόκειται  για την διασκευή του γνωστού λαϊκού παραμυθιού «Οι δώδεκα μήνες». (από το βιβλίο: Γ.Α. Μέγας, Ελληνικά Παραμύθια, A΄, Bιβλιοπωλείον της «Eστίας» I.Δ. Kολλάρου & Σιας A.E., 1994) 


Για την σκηνική οικονομία και για την διευκόλυνσή μας το παρουσιάζουμε με τις τέσσερις εποχές.
 


Οι χαρακτήρες είναι ίδιοι η Κυρά Καλή μια καλοσυνάτη κυρούλα που βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, και η κυρά Κακή που είναι μια στρυφνή γριά που βλέπει το ποτήρι της ζωής μισοάδειο. ¨Όπως γίνετε σ όλα τα παραμύθια για την οικονομία της δράσης η ηρωίδα βρίσκετε στο βουνό και συναντά τις τέσσερις εποχές στον πύργο τους. 




Τα παιδιά συμμετέχουν στην ροή του έργου γιατί δραματοποιούν τα τραγούδια των εποχών ,χορεύουν και τραγουδούν. Ειδικά στην περίπτωση της Κυρά Κακής που σε κάποιο σχολείο την μετονόμασαν σε κυρά Ξινή και της έμεινε το παρατσούκλι, η συμμετοχή είναι πολύ δυναμική.


Μια ιδέα για την πραγματοποίηση του έργου στην σχολική τάξη είναι η εξής : Εμείς κρατάμε τους δύο βασικούς ρόλους ώστε να προωθείτε η ιστορία. Τα παιδιά χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και παρουσιάζουν τα ίδια τις εποχές με δραματοποίηση των τραγουδιών η ανάλογης μουσικής.
Μουσικά κομμάτια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τις τέσσερις εποχές του Βιβάλντι είναι κάποια απαλά κομμάτια για το φθινόπωρο, ήχους πουλιών για την άνοιξη και ένα χορευτικό κομμάτι για το καλοκαίρι.


Κατασκευή κούκλας:


Οι τέσσερις εποχές μπορούν να 

κατασκευαστούν από τα παιδιά από 

πιάτο πλαστικό και να 

διακοσμηθούν 


ανάλογα ή από ρόλο χαρτιού υγείας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...