Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κι άλλες κούκλες από κάλτσες

Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν για κατασκευές από κάλτσες ξαναρχόμαστε με νέες ιδέες. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε!Ένας εύκολος τρόπος να παίξουμε κουκλοθέατρο και να εξασκηθούμε στην κίνηση των δακτύλων είναι η κούκλα από κάλτσα. Είναι πανεύκολη στην κατασκευή της.

Θα χρειαστούμε:

Μια αθλητική κάλτσα
Μαλί για πλέξιμο
Κουμπιά
Χρωματιστά χαρτιά για τα χαρακτηριστικάΦτιάχνουμε την κούκλα.

Κολλάμε στο επάνω μέρος της κάλτσας τα μαλλιά ή αν μπορούμε τα ράβουμε  κολλάμε τα μάτια και τα μάγουλα το στόμα και την μύτη και η κουκλίτσα μας είναι έτοιμη. Αν θέλουμε να κάνουμε πιο σταθερό το στόμα της κούκλας βάζουμε από μέσα ένα χαρτονάκι σε οβάλ σχήμα.
Παίζουμε βάζοντας και τα τέσσερα δάκτυλα μέσα στην κάλτσα ή αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε τον αντίχειρα τον κάνουμε να ανοιγοκλείνει το στόμα. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μια πρώτης τάξης εξάσκηση στα δάχτυλα μας.
Η ομιλία της κούκλας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αρχίσουν να μιλάνε. Όπως επίσης μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με δυσκολίες στον λόγο να μιλήσει καλύτερα αντιγράφοντας τα λεγόμενα της κούκλας. Πίσω βέβαια από την κούκλα βρίσκετε το δικό μας χέρι και η δική μας προσπάθεια να βοηθήσουμε τα παιδιά με προβλήματα λόγου. Η κούκλα κάνει αυτό το «μάθημα» πιο συναρπαστικό.

Κι άλλες κούκλες από κάλτσες!

Μωράκια ή νανάκια!
Δημιουργούμε το κουκλάκι μας ως εξής :
Κόβουμε την κάλτσα στα δύο . Γεμίζουμε το κάτω μέρος με το ειδικό υλικό. Θα το βρούμε στα καταστήματα που πουλάνε μαξιλάρια. Αν δεν βρούμε κάτι τέτοιο μπορούμε να χρησιμοποιούμε βαμβάκι ή καλσόν που δεν τα χρειαζόμαστε.
Ένα κομμάτι στρόγγυλο από λευκό ύφασμα από πετσέτα ή μαξιλάρι θα είναι το κεφαλάκι του μωρού. Με την βελόνα και την κλωστή το ράβουμε γύρω γύρω και μετά το σουρώνουμε και μέσα του βάζουμε υλικό για φούσκωμα βαμβάκι ή ότι άλλο έχουμε. Ράβουμε ή κολλάμε με σιλικόνη το κεφάλι με το σώμα. Στην συνέχεια παίρνουμε το επάνω μέρος της κάλτσας το κόβουμε σε ένα μήκος ώστε να μην είναι πολύ μακρύ το σκουφάκι και το τοποθετούμε πάνω στο κεφαλάκι του μωρού. Τα παιδιά βάζουν τα χαρακτηριστικά στις κούκλες.
Με αυτή την κούκλα μπορούμε να φτιάξουμε στο σχολείο μας:
·         Μωράκια για το κουκλόσπιτο
·         Τα χρώματα
·         Τις ημέρες της εβδομάδος
·         Τους μήνες
·         Να ζωντανέψουμε το παραμύθι της Χιονάτης και να φτιάξουμε τους νάνους.

Αλογάκι με κάλτσα

Θα χρειαστούμε μια αθλητική κάλτσα και το υλικό για να γεμίσουμε. Αναφέραμε πιο πάνω που θα το βρούμε.


Γεμίζουμε την κάλτσα και την δένουμε στην άκρη πάνω σε ένα σκουπόξυλο ή άλλο μακρύ ξύλο.
Βάζουμε χαίτη από νήμα ή ύφασμα ψαλιδισμένο. Μια πρόχειρη κατασκευή αρκεί και με εφημερίδα.
Βάζουμε τα μάτια και την μουσούδα.
Έτοιμο το αλογάκι μας για ιπποδρομίες αθλητικά παιχνίδια στην αυλή ή στον χώρο παιχνιδιών.
Στην μουσική προπαιδεία μαθαίνουμε με το αλογάκι τον ρυθμό γκαλόπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...