Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον  εορτασμό  συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Σταθμοί στην ιστορία του αυτοκινήτου

·         Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το έτος 1769, ο Νικολά Κουνιό (Nicolas Jοseph Cugnot), δημιουργώντας το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι, το fardier. Το ασταθές αυτό όχημα ανετράπη και χτύπησε σε ένα τοίχο, αποτελώντας έτσι και το πρώτο ατύχημα με αυτοκινούμενο όχημα στην ιστορία.
·         Το έτος 1770, ο Γερμανο-Αυστριακός εφευρέτης Ζίγκφριντ Μάρκους (Siegfried Marcus) συναρμολόγησε ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο. Το όχημα του Marcus έχει ήδη ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Κουνιό σε μηχανική ενέργεια.
·         Το έτος 1862, 92 χρόνια αργότερα, ο Ετιέν Λενουάρ (Etienne Lenoir) έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα χρόνο αργότερα, το 1863 ο Λενουάρ πραγματοποίησε το 1ο ταξίδι με αυτοκίνητο στον κόσμο καλύπτοντας κυκλική διαδρομή 19,3 χλμ. με μέση ταχύτητα 6,4 χλμ/ώρα και ισχύ μόλις 0,5 ίππους.
·         Το έτος 1885 παρήχθη στη Γερμανία αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη, του Νικολάους Όττο(Nikolaus Otto) από τον Καρλ Μπεντς (Karl Benz). Ο Μπεντς κατέθεσε τα σχέδια αυτού του αυτοκινήτου στο Μάνχαϊμ (Mannheim) της Γερμανίας. Παρότι στον Μπεντς αποδόθηκε η εφεύρεση του αυτοκινήτου (κακώς αφού ο Λενουάρ το είχε εφεύρει), αρκετοί άλλοι Γερμανοί, Γάλλοι και άλλων εθνικοτήτων μηχανικοί προσπαθούσαν να κατασκευάσουν παρόμοια οχήματα την ίδια εποχή.

Η ρύπανση από τα αυτοκίνητα
Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα χρησιμοποιούν ως καύσιμο βενζίνη ή πετρέλαιο ντίζελ, τα οποία προκαλούν μόλυνση της ατμόσφαιρας και κατηγορούνται ότι συμβάλλουν και στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς στα καυσαέρια περιέχονται διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, του θείου και στερεά μικροσωματίδια.
Γίνονται, επίσης, σημαντικές προσπάθειες για την κατασκευή αυτοκινήτων οχημάτων με ηλεκτροκίνηση, ενώ ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο τα λεγόμενα "υβριδικά αυτοκίνητα", τα οποία διαθέτουν και τα δύο είδη κίνησης, δηλαδή τόσο με υγρά καύσιμα όσο και με ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί αυτοκίνητα που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, καθώς διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή για να μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και στη συνέχεια σε κινητική. Έτσι θα περιοριστεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα των αυτοκινήτων, με λιγότερους ρύπους.

Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης
οΓρηγόρης
Δύο φίλοι που θα μπορέσουν να μας εισάγουν στην κυκλοφοριακή αγωγή.
Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης δύο παιδάκια που μένουν στα φανάρια του δρόμου και ρυθμίζουν μαζί με τον τροχονόμο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Άπειρες είναι οι δραστηριότητες που μπορείτε να παίξετε μαζί τους.
Σταμάτα ξεκίνα.
Ένα παιδί κρατά τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη στο χέρι του και τους σηκώνει επάνω εναλλάξ κάθε φορά. Όταν σηκώνετε ο Γρηγόρης τα παιδιά τρέχουν. Όταν σηκώνετε ο Σταμάτης τα παιδιά σταματάνε.

Τα σήματα της οδικής κυκλοφορίας.
Μπορούμε  Να μάθουμε με τα παιδιά με την βοήθεια των φίλων μας τα βασικά σήματα.
Ο Σταμάτης


Πως θα τους κατασκευάσουμε
Με χαρτί κατασκευάζουμε ένα πατρόν που παρουσιάζει ένα ανθρωπάκι. Τα παιδιά το ζωγραφίζουν με το ανάλογο χρώμα.
Κούκλα με ξύλινη κουτάλα.
Κατασκευάζουμε το πρόσωπο της κούκλας στην κουτάλα και στην συνέχεια την ντύνουμε με χαρτί γκοφρέ ή ύφασμα με το ανάλογο χρώμα.
Γαντόκουκλες από το Κουκλοθέατρο Λαμίας
Σταμάτης & Γρηγόρης
Μπορείτε τέλος να προμηθευτείτε από το Κουκλοθέατρο Λαμίας τις κούκλες και το αυτοκίνητο για πολλές πολλές δραστηριότητες όπως προείπαμε.
Οι κούκλες στοιχίζουν 8 ευρώ και το αυτοκίνητο 10
Κάνετε την παραγγελία σας στέλνοντας ένα email στο kouklam90@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...