Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η αλήθεια στα παραμύθια

Πόσο πραγματικά και αληθινά είναι τα παραμύθια;

Ο μελετητής των λαϊκών παραμυθιών Μπρούνο Μπετελχάιμ στο βιβλίο του « η Γοητεία των παραμυθιών» (εκδόσεις Γλάρος 1995)  μας αναλύει με έναν γλαφυρό τρόπο τις αλήθειες που κρύβουν τα παραμύθια. Να μερικές για το παραμύθι της Χιονάτης. Που αποτελεί την έρευνα για την σχέση της μητέρας με την κόρη.

Αναφέρει ο Μπετελχάιμ:

Συμβουλή που ζητά η βασίλισσα από τον καθρέφτη  για την αξία της –δηλαδή την ομορφιά της- επαναλαμβάνει το αρχαίο θέμα του Νάρκισσου, ο οποίος αγαπούσε μόνο τον εαυτό του , τόσο πολύ, ώστε αυτοκαταστράφηκε. Για το ναρκισσιστικό γονιό αποτελεί μεγάλη απειλή το γεγονός ότι το παιδί του μεγαλώνει, επειδή αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος γερνά.






 Ο ναρκισσισμός είναι σημαντικό μέρος της διαμόρφωσης του παιδιού. Το παιδί πρέπει να μάθει βαθμιαία να υπερβαίνει αυτή την επικίνδυνη μορφή αυτό εμπλοκής. Η ιστορία της Χιονάτης προειδοποιεί για τις κακές συνέπειες του ναρκισσισμού τόσο για το γονιό  όσο και για το παιδί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...