Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο αγώνας για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας

      Αν θέλουμε να ζήσουμε όχι απλώς από στιγμή σε στιγμή, αλλά έχοντας πραγματική συνείδηση της ύπαρξης μας, τότε η μεγαλύτερη ανάγκη και το δυσκολότερο επίτευγμα είναι να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε την ψυχολογική ωριμότητα. Αυτό θα το επιτύχουμε σιγά σιγά στην πορεία της ζωής μας και σε κάθε ηλικιακό σταθμό θα κατακτάμε κάτι.
Σε αντίθεση με τον αρχαίο μύθο, η σοφία δεν ξεπηδά πλήρως ανεπτυγμένη, όπως η Αθηνά από το κεφάλι του Δία, αλλά οικοδομείται βήμα βήμα ξεκινώντας από το μη λογικό.  Στην παιδική μας ηλικία πρώτα, για κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, οι ιδέες μας για το 
νόημα της ζωής θα αναπτυχθούν εξίσου αργά με το νου και το σώμα μας.
Ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτή την πνευματική και νοητική ανάπτυξη είναι τα παραμύθια.


Βασικό στοιχείο της παιδαγωγικής από την εποχή του Αριστοτέλη το παραμύθι αποτελεί έναν δρόμο για να γνωρίσει το παιδί καλύτερα τον εαυτό του και να καλλιεργήσει την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Μεγάλοι παιδαγωγοί και μελετητές της ψυχολογικής και νοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου θεωρούν πως το παραμύθι συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία του παιδιού και το βοηθά να αναζητά, να προβληματίζεται και τελικά να αποκτά μια σωστή φιλοσοφία ζωής.

Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες των παραμυθιών και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει τρόπους πώς να ξεπερνά τα δικά του καθημερινά προβλήματα.
Τα παραμύθια δεν είναι ψέματα. Η διαφορά του παραμυθιού από το ψέμα είναι ότι το παραμύθι μπορεί συχνά να παραπέμπει σε φανταστικές καταστάσεις αλλά γίνεται  γέφυρα με την πραγματικότητα ενώ το ψέμα την αποφεύγει, αυτά δήλωσε ο θεατρικός συγγραφέας Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

Ας δούμε τα οφέλη του παραμυθιού με λίγα λόγια:

  •        Εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού.
  •      Ταύτιση με τους ήρωες και χαρακτήρες.
  •          Διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων
  •      Αντιμετώπιση δυσκολιών
  •        Η επιβεβαίωση
  •      Προετοιμασία για την πραγματικότητα
  •                                           Ανάπτυξη της φαντασίας.



Το παραμύθι είναι πλασμένο με συναίσθημα, έτσι   όσο κι αν μας κατακλύζουν τα νέα της τεχνολογίας επιτεύγματα, δεν θα παύσουν τα παιδιά να το αγαπούν, γιατί δεν θα παύσουν να ονειρεύονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου