Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

παρέα με τα παραμύθια

Το φετινό καλοκαίρι το "Κουκλοθέατρο Λαμίας" παρουσιάζει μια ποικιλία έργων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Θα δείτε ιστορίες εμπνευσμένες από τα λαϊκά μας παραμύθια πηγή ανεξάντλητη και ανεκτίμητη. Οι ιστορίες αυτές έχουν χιούμορ ,δράση αλλά και μεγάλη συμμετοχή των παιδιών.

Τέτοιες ιστορίες είναι: 
"ο Πενταμπελάς", 
"Ο κουτσοκοκοτάκος"
"ο Φον Ποντικάκης".
Ιστορίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία. Νιώθουμε μεγάλη την ανάγκη απέναντι στα παιδιά που έχουμε μπροστά μας να τους δείξουμε τους μύθους της Ελλάδας στην σωστή τους διάσταση και όχι πασπαλισμένους με την χρυσόσκονη του Ηolywood έτσι παρουσιάζουμε πάντα με την τεχνική του συνδυαστικού θεάτρου την ιστορία των Πλειάδων των επτά αστεριών της Πούλιας την"Δήμητρα και την Περσεφόνη".



Ιστορίες της Βίβλου. Θέμα αγαπημένο και πιο πολύ γιατί τα ίδια τα παιδιά συμμετέχουν στην δράση του έργου και δίνουν λύσεις στην πορεία του ήρωα. "Ο άσωτος", "ο καλός Σαμαρείτης" αλλά και η Κιβωτός του Νώε είναι τα έργα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θα ξεχάσω τα παιδιά που παρακολουθούσαν την παράσταση στο Πνευματικό κέντρο Παναγίας Δεσποίνης στην Λαμία που προέτρεπαν τον άσωτο να ξαναγυρίσει στον πατέρα του.




Κάθε ιστορία είναι προσεκτικά διασκευασμένη και παρουσιασμένη με έναν σύγχρονο παιδαγωγικό τρόπο, μια και το Κουκλοθέατρο Λαμίας και η παιδική σκηνή Ονειροβάτες επιθυμεί πρώτα να μιλήσει στην ψυχή των παιδιών για το ωραίο και στην συνέχεια να τα ψυχαγωγήσει.


Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Μια πονηρή αλεπού

Η αλεπού είναι ένα ζώο πολύ αγαπητό στα λαϊκά παραμύθια αλλά και στην  σύγχρονη λογοτεχνία.
Στα παραμύθια που παρουσιάζουμε παρουσιάζετε στο ένα σαν πονηρή βοηθός του ήρωα Πενταμπελά και τον κάνει βασιλιά, στον Κουτσοκοκοτάκο παρουσιάζετε απλά σαν βοηθός όπως και τα άλλα ζώα.
Η σημασία του βοηθού στο λαϊκό παραμύθι είναι μεγάλη γιατί είναι αυτός που θα κάνει τον ήρωα να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πετύχει τον σκοπό του. Συνήθως οι βοηθοί είναι ζώα τα οποία έχουν υπερφυσικές ιδιότητες και έτσι μπορούν να πετύχουν πολλά ακατόρθωτα. Κάθε ζώο φέρει και ένα μέρος από τον χαρακτήρα του, στην περίπτωσή μας η αλεπού έχει σαν όπλο την εξυπνάδα και την πονηριά της και έτσι καταφέρει τον απλό χωρικό να τον κάνει βασιλιά.
Ας δούμε μερικές απλές κατασκευές για να φτιάξουμε κι εμείς την δική μας αλεπού.

Αλεπού από χάρτινο πιάτο.

Με ένα χάρτινο πιάτο σαν βάση φτιάχνουμε το κεφάλι της αλεπούς. Κολλάμε τριγωνικά αυτάκια και τριγωνική μουσούδα την ζωγραφίζουμε πορτοκαλί ή κάνουμε ένα κολάζ από πορτοκαλί χαρτάκια και η αλεπού μας είναι έτοιμη!







Αλεπού από χαρτοσακούλα.


Το χρώμα της μπορεί να είναι κίτρινο πορτοκαλί ή κόκκινο. Κόβουμε τα μουστάκια την ουρά και την μουσούδα και τα κολλάμε στην κλεισμένη σακούλα. 



Θα μπορούσαμε να την κάνουμε σακούλα για δωράκι στα γενέθλια ενός 
φίλου.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ο Κουτσοκοκοτάκος

Ένα λαϊκό παραμύθι θα παρουσιάσουμε αυτή την Τετάρτη στον καταπράσινο χώρο στο Ισαδάκι Λαμίας. 
Ο μικρός κοκοράκος μας έχει ένα πρόβλημα στα ποδαράκια του, δεν μπορεί να περπατήσει καλά είναι κουτσός. Η γιαγιά τον παίρνει στην αυλή της για να την βοηθάει και να έχει συντροφιά. Εκεί που σκάβει την αυλή ο κόκορας βρίσκει ένα φλουρί και από εκεί αρχίζει η περιπέτεια. Το φλουρί πέφτει στα χέρια των απεσταλμένων του βασιλιά που μαζεύουν φόρους και ο κοκοράκος μας τρέχει στο παλάτι για να πάρει πίσω το φλουρί της γιαγιάς.
Περνά και μέσα από το πυκνό δάσος και εκεί συναντά την αλεπού που και αυτή θέλει να πάει στο παλάτι τον λύκο και το ποτάμι. τα καταπίνει και τρέχει στο παλάτι. 
Τι θα κάνουν οι φρουροί του βασιλιά όταν δουν την αλεπού να πέφτει μέσα στο κοτέτσι του βασιλιά;
ή όταν δουν τον λύκο να μπαίνει μέσα στον στάβλο;
Δράση και ένταση ζωηρή πλοκή και τα παιδιά να γίνονται πρωταγωνιστές από παθητικοί θεατές.
Το παραμύθι θα το βρούμε και σε άλλες παραλλαγές όπως με τον τίτλο ο Μισοκοκοράκος από την Κάρπαθο. Η παραλλαγή που γνωρίζουμε είναι από την στερεά Ελλάδα και μας το διηγούταν η γιαγιά μας.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η αξία των λαϊκών παραμυθιών

Τα λαϊκά μας παραμύθια περνώντας μέσα από το ροδάνι του χρόνου φτάνουν στις ημέρες μας, γεμάτα αναμνήσεις αλλά και μηνύματα για την ζωή. Τα λαϊκά παραμύθια αποτελούν πηγές σοφίας και αλήθειας σχετικά με την ζωή των ανθρώπων του τότε και του σήμερα.
Το μικρό παιδί διαβάζοντας ή ακούγοντας αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, ταυτίζετε με τον ήρωα που συνήθως είναι αδύναμος σαν και αυτό και μικροκαμωμένος.
 Πως θα καταφέρει ο
Κοντορεβυθούλης να νικήσει τον κακό δράκο; Πως θα καταφέρει ο Τζακ να κατεβεί από την μαγική φασολιά που φύτρωσε κατά τρόπο μαγικό στην αυλή του;

Το λαϊκό παραμύθι μέσω της περίτεχνης πλοκής του και των συγκρούσεων που αναπτύσσονται στην αφήγηση του επιτυγχάνει πολλές φορές «κάθαρση» και εκτόνωση άσχημων ψυχολογικών καταστάσεων.
Υπάρχει ένας στοιχειώδης αλλά αμετακίνητος κώδικας συμπεριφοράς που αυτός δεν είναι μυθικός αλλά βασίζεται στην βαθύτερη φύση του ανθρώπου να ζητάει δικαιοσύνη. Είπαν πως είναι το παραμύθι διήγηση με ευχάριστο τέλος ακριβώς γιατί είναι διήγηση λυτρωτική και καθαρτική  μας επισημαίνει ο Μερακλής.




Το παιδί βλέπει έναν ήρωα στα μέτρα του με τις δικές του ατέλειες να τα καταφέρνει να νικάει και να προχωρά στην ζωή Βλέπει το δίκαιο και το καλό να νικούν και παίρνει μηνύματα για την μετέπειτα πορεία του. 








Οι φόβοι του και οι αγωνίες του παρουσιάζονται με την μορφή των ξωτικών της κακιάς μάγισσας ή του φοβερού γίγαντα , ο ήρωας  νικά με την βοήθεια κάποιου τεχνάσματος, με την βοήθεια της καλής νεράιδας και κερδίζει όλα αυτά που θέλει για να γίνει ευτυχισμένος και να ζήσει αυτός καλά και εμείς καλύτερα.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Παράσταση στην Καρδίτσα

Σήμερα η παιδική σκηνή "Ονειροβάτες" θα βρίσκετε στην Καρδίτσα στον παιδότοπο KINDER GARDEN. Θα πραγματοποιήσει μια μοναδική παράσταση εμπνευσμένη από τα λαϊκά μας παραμύθια με τον τίτλο ο "Πενταμπελάς".
 Ώρα έναρξης της παράστασης 9 το βράδυ.
Ηθοποιοί και κούκλες δρουν και παρασύρουν τα παιδιά σε ένα πανηγύρι με χορό και μουσική. Τα παιδιά από παθητικοί θεατές γίνονται πρωταγωνιστές και συμμετέχουν στην δράση του έργου. Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί και έκθεση κούκλας.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

Το «Κουκλοθέατρο Λαμίας» έχοντας μια μακροχρόνια πορεία στον χώρο του παιδικού θεάματος αναδομείται και παίρνει άλλη μορφή, πιο νέα πιο δημιουργική, πιο φιλική στους μικρούς και στους μεγάλους του φίλους. Ονομάζετε παιδική σκηνή «Ονειροβάτες». Στο νέο σχήμα νέα παιδιά από τον χώρο του θεάτρου και της μουσικής  με όνειρα και κέφι για δημιουργία στέκουν επάνω στην πολιτιστική παράδοση του θεάτρου της κούκλας και προχωρούν με πρωτοποριακές ιδέες και νέα έργα.


Παρουσιάζουμε ένα συνδυαστικό θέαμα με ηθοποιό , εμψυχωτή αλλά και θέατρο κούκλας και έντεχνο θέατρο σκιών, έτσι η παράσταση γίνετε πιο ελκυστική και αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Τα παιδιά από παθητικοί θεατές γίνονται πρωταγωνιστές και συμμετέχουν ενεργά στην δράση του έργου. Φυσικά δεν λείπει ο χορός και το τραγούδι έτσι κάθε παράσταση αποτελεί ευκαιρία για γιορτή.
Ετοιμάσαμε ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα εμπνευσμένα από τα λαϊκά μας παραμύθια , αξία ανεκτίμητη που κρατά μέσα στον χρόνο,από την μυθολογία μας αλλά και από ιστορίες που έχουμε δημιουργήσει εμείς με θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του πλανήτη , προσπαθώντας έτσι να ευαισθητοποίησουμε τα παιδιά για τα οικολογικά θέματα με έναν παιγνιώδη τρόπο.
Συγκεκριμένα:
Κάθε Τετάρτη όλο τον μήνα Ιούλιο θα βρισκόμαστε στο καταπράσινο Ισαδάκι στις 9 το βράδυ με διαφορετική παράσταση κάθε φορά.
Κάθε Παρασκευή θα βρισκόμαστε στο Ξενοδοχείο Γαλήνη στα Καμμένα Βούρλα
Το Πρόγραμμα του Ιουλίου
Τετάρτη 2 Ιουλίου                Ισαδάκι                              Λαμία               Ο Πενταμπελάς
Πέμπτη 3 Ιουλίου           παιδ. kinder Garden               Καρδίτσα                   Ο Πενταμπελάς
Παρασκευή 4 Ιουλίου      Ξενοδοχείο Γαλήνη         Καμένα Βούρλα    Ο Πενταμπελάς
Τετάρτη 9 Ιουλίου              Ισαδάκι                             Λαμία                   Ο κουτσοκοκοτάκος
Πέμπτη 10 Ιουλίου          Αξιον έστι                           Βόλος                    Ο Πενταμπελάς                       
Σαββατο 12 Ιουλίου      Παρθεναγωγείο                   Αργαλαστή        Ο Πενταμπελάς
Τετάρτη 16 Ιουλίου         Ισαδάκι                                Λαμία                   Ο γάμος της Ποντικούλας
Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ
Η παιδική σκηνή «Ονειροβάτες» είναι κοντά στους συλλόγους αλλά και σε άλλους φορείς για την άριστη πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως: Παιδική βραδιά- Βάπτιση-Παιδικό πάρτυ. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα μας http://anastasiakouklotheatro.blogspot.gr.


Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η χρήση της κούκλας.

         Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εισάγουμε ένα θέμα στην σχολική τάξη. Ένας από τους καλύτερους είναι: μια κούκλα. Κατά την διάρκ...